Placki z bakłażana

Opublikowano: 26.01.2022 r.
Bakłażan, cebula, czosnek i jajka – to tylko kilka podstawowych składników potrzebnych do przygotowania pysznych placków z bakłażana. Te składniki, w połączeniu z odrobiną mąki pszennej i oleju rzepakowego, tworzą idealną podstawę dla wyśmienitych placków, które zachwycą Twoje podniebienie.
Składniki dla 8 porcji:
- Bakłażan - 500 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g (6 łyżek)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, miska
Przepis krok po kroku
- Bakłażan zetrzyj na tarce, odcedź nadmiar wody.
- Wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Na końcu dopraw ciasto do smaku.
- Olej rozgrzej mocno na patelni, usmaż placuszki na złocisty kolor.
Komentarz dietetyka
Placuszki możesz przygotować w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na bezglutenową wersję.
~ Oliwia Gawron, dietetyk