Placki warzywne
Opublikowano: 18.05.2022 r.
Cukinia, cebula, marchewka i ziemniaki – to główne składniki naszych pysznych placków warzywnych! W połączeniu z jajkiem, mąką i odrobiną oleju rzepakowego tworzą smaczną, chrupiącą przekąskę lub lekki obiad. Aromatyczne i pełne witamin, te placki idealnie sprawdzą się na każdą okazję.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 300 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 100 g
- Ziemniaki średnie - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę, marchewkę, ziemniaki umyj i obierz.
- Cukinię umyj i razem z resztą warzyw zetrzyj na tarce.
- Dopraw solą i pieprzem i zostaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku.
- Do warzyw dodaj mąkę oraz jajka.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta.
- Nakładaj na patelnie, formując placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Codziennie powinno spożyć się minimum 400 g warzyw.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk