Placki twarogowe fit
Opublikowano: 24.03.2021 r.
Mąka owsiana, chudy ser twarogowy i jajko to składniki, które gwarantują, że te placki twarogowe fit będą nie tylko zdrowe, ale i sycące. Dodatek erytrytolu zamiast cukru czyni je jeszcze bardziej dietetycznymi, a jogurt naturalny zapewnia aksamitną konsystencję. To świetna propozycja na lekki, pełen białka posiłek.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 20 g (2 łyżki)
- Ser twarogowy chudy - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Erytrytol - 10 g (2 łyżeczki)
- Jogurt naturalny - 25 ml
- Truskawki - 70 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj twaróg, mąkę, żółtko jajka, jogurt oraz erytrytol.
- Całość rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj.
- Białko jaja ubij mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę.
- Ubite białka dodaj do miski z resztą składników i delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu.
- Porcje ciasta wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię tworząc okrągłe placuszki.
- Smaż obustronnie do zarumienienia.
- Podawaj z truskawkami.