Placki twarogowe z cukrem pudrem
Opublikowano: 05.03.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, jajka i mąka pszenna – oto magiczne trio tworzące pyszne placki twarogowe z cukrem pudrem. Te delikatne placki są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie dzięki połączeniu kremowego twarogu, świeżych jajek i odrobiny mąki. Cukier oraz masło dodają im jeszcze więcej uroku, który zachwyci każdego łasucha.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 30 g
- Mąka pszenna typ 550 - 60 g
- Masło - 15 g
- Przyprawy - sól, aromat śmietankowy, cukier puder
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Żółtka rozdziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Ser połączyć z żółtkami, cukrem i aromatem śmietankowym. Zblendować na gładką masę. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać mikserem.
- Na końcu dodać ubite białka i powoli wymieszać wszystko łyżką.
- Rozgrzać masło na patelni i nakładać po 1 łyżce masy tworząc malutkie okrągłe placuszki. Smażyć pod przykryciem na niezbyt dużej mocy palnika, by placuszków nie przypalić. Gdy placuszki się zetną i będzie się dało przewrócić na drugą stronę ostrożnie przekręć placuszki i smaż kilka minut aż będą ładnie zarumienione.
- Usmażone placuszki posyp cukrem pudrem.