Placki owsiane

Opublikowano: 25.05.2021 r.
Płatki owsiane, banan, jajko i trochę mleka – oto główni bohaterowie tego przepisu na placki owsiane. Połączenie tych składników sprawia, że placki są sycące, zdrowe i pełne naturalnej słodyczy dzięki bananowi. Idealne na szybkie i odżywcze śniadanie lub przekąskę.
Składniki dla 2 porcji:
- Płatki owsiane - 60 g (6 łyżek)
- Banan - 120 g (1 szt)
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, rózga, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- W miseczce rozgnieć jednego banana.
- Do banana dodaj płatki owsiane, jajko i mleko.
- Wrzuć szczyptę cynamonu i wymieszaj wszystko razem.
- Nagrzej beztłuszczową patelnię i za pomocą łyżki formuj na jej powierzchni niewielkie placuszki.
- Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Warto podawać placuszki z dodatkiem jogurtu naturalnego i orzechami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny