Placki na maślance
Opublikowano: 16.03.2021 r.
Maślanka, jajko, mąka i truskawki – to tylko kilka składników, które sprawią, że Twoje placki będą smakować wyśmienicie! Przygotowanie tej słodkiej przekąski jest naprawdę proste, a efekt końcowy zachwyci każdego łasucha. Dodanie odrobiny sody oczyszczonej sprawia, że są puszyste i delikatne.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (3 szklanki)
- Maślanka 1% - 500 g (2 szklanki)
- Jajko - 1 szt. (1 sztuka)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Truskawki - 500 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - cukier puder, cynamon
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajko i dodaj maślankę.
- Wymieszaj mikserem, trzepaczką lub rózgą kuchenną.
- Do miski wsyp mąkę i sodę.
- Dokładnie wymieszaj ciasto i odstaw przykryte ściereczką na 10-15 min.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną patelnię.
- Smaż obustronnie do zarumienienia.
- Z usmażonych placków możesz odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
- Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
- Placki podawaj posypane cukrem pudrem, cynamonem i truskawkami.