Placki jogurtowe
Opublikowano: 31.08.2021 r.
Mąka pszenna, jajka i jogurt naturalny to kluczowe składniki, które nadadzą plackom jogurtowym puszystość i delikatną konsystencję. Dodatek banana sprawi, że placki będą miały lekko słodki smak, a olej kokosowy doda im wyjątkowego aromatu i sprawi, że będą pysznie chrupiące.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Jajko - 3 szt.
- Jogurt naturalny - 180 ml
- Banan - 200 g
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Olej kokosowy - 30 ml
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Banany rozgnieć widelcem.
- W misce ubij jajka, dodaj jogurt naturalny, mąkę, proszek do pieczenia i rozgniecione banany. Wymieszaj do powstania jednolitej masy.
- Rozgrzej olej kokosowy. Smaż ok 3 minuty z jednej strony.
- Gotowe placki podawaj na ciepło. Możesz podać jest dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców.
Komentarz dietetyka
Placki jogurtowe to idealny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Dzięki zawartości jogurtu naturalnego placki są dobrym źródłem wapnia. Dodaj do nich świeże owoce a dodatkowo uzyskasz bombę przeciwutleniaczy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny