Placki drożdżowe z jabłkami

Opublikowano: 29.07.2025 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, mleko, jajko i dwa duże jabłka – to właśnie te składniki tworzą idealne placki drożdżowe z jabłkami. Dzięki połączeniu mąki z drożdżami i mlekiem oraz dodatku soczystych jabłek, placki są puszyste i aromatyczne. Trochę masła oraz cukru wanilinowego podkręca smak, a smażenie na oleju rzepakowym gwarantuje perfekcyjną konsystencję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Drożdże świeże - 20 g
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier wanilinowy - 10 g
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 20 g
- Jabłko - 400 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dziurkę i pokrusz do niej drożdże.
- Drożdże posyp cukrem i zalej trzema łyżkami ciepłego mleka, drożdże przysyp mąką, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Po tym czasie do miski dodaj jajko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło oraz pozostałe mleko. Ciasto wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.
- Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Do wyrośniętego ciasta wrzuć jabłka i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania zło tego koloru (powinno to trwać około 3 minut na stronę).
- Gotowe placuszki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Placuszki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Placki drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny deser. Placki są proste w przygotowaniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny