Placki bezglutenowe
Opublikowano: 04.11.2021 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa, jajko i mleko to kluczowe składniki dla tych placków bezglutenowych. Całość dopełnia delikatny smak oleju rzepakowego i odrobina cukru, które sprawiają, że placki są nie tylko zdrowe, ale również pyszne. Te składniki tworzą idealne połączenie dla smacznej i lekkiej przekąski na każdą porę dnia.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 90 g
- Jajko - 1 szt.
- Proszek do pieczenia - 5 g (bezglutenowy)
- Cukier - 20 g
- Mleko 2% - 130 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - cukier puder, bezglutenowy proszek do pieczenia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- rózga, patelnia beztłuszczowa, miska
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki umieść w misce.
- Dokładnie razem wymieszaj za pomocą rózgi.
- Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnie.
- Smaż z obu stron po około 2-3 minuty.
- Podawaj z owocami.
Komentarz dietetyka
Moda na dietę bezglutenową spowodowała, że producenci zaczęli nadużywać określeń "produkt bezglutenowy". Warto więc dokładnie czytać etykiet i upewnić się czy mają one licencjonowany znak przekreślonego kłosa.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk