Placki bananowo-twarogowe
Opublikowano: 26.08.2022 r.
Banan, ser twarogowy i jajko to kluczowe składniki tych pysznych placków bananowo-twarogowych. Te miękkie i aromatyczne placki doskonale nadają się na szybkie śniadanie lub zdrową przekąskę. Mieszając dojrzałe banany z chudym twarogiem i odrobiną mąki pszennej, otrzymasz delikatne wnętrze z chrupiącą skórką. Dodatek jogurtu sprawia, że smakują jeszcze lepiej!
Składniki dla 4 porcji:
- Banan - 450 g (3 sztuki)
- Ser twarogowy chudy - 250 g
- Mąka pszenna typ 500 - 80 g
- Jajko - 1 szt.
- Jogurt skyr - 100 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Umieść banana i twaróg w misce. Dokładnie razem rozgnieć widelcem.
- Dodaj jajko, łyżkę skyru i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Placuszki podawaj polane pozostałym jogurtem i oprószone cynamonem.
Komentarz dietetyka
Banany to świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk