Placki bananowe dla niemowlaka
Opublikowano: 08.02.2022 r.
Banan, mąka ryżowa, jajko i jogurt kokosowy to składniki, które nadadzą plackom bananowym dla niemowlaka ciekawy smak i puszystą konsystencję. Placki są proste do przygotowania, a ich delikatność i naturalna słodycz sprawią, że maluszek na pewno je pokocha. Pamiętaj tylko, żeby odpowiednio dobrać składniki i dopasować je do potrzeb swojego dziecka.
Składniki dla 5 porcji:
- Banan - 300 g (3 średnie sztuki)
- Mąka ryżowa - 50 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 40 g
- Jajko - 3 szt.
- Jogurt kokosowy - 130 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Banana obierz ze skórki.
- Umieść go w misce i rozgnieć widelcem, dodaj ksylitol, jajko, jogurt kokosowy i mąkę ryżową, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami placuszki, aż będą rumiane z każdej strony.
- Placuszki możesz podać z dodatkiem świeżych owoców.
Komentarz dietetyka
Placki bananowe dla niemowlaka to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Banan zawiera dużą ilość fruktozy, dlatego nie powinny być często spożywane. Placki są miękkie i łatwe do spożycia przez dzieci bez zębów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny