Placki bananowe dla dzieci
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Banan, jajka i płatki owsiane - to trio rządzi w tym przepisie na placki bananowe dla dzieci. Wystarczy zmiksować, dodać odrobinę mleka, a całość usmażyć na oleju rzepakowym. Pyszne, zdrowe i proste do zrobienia – idealnie nadają się na śniadanie czy przekąskę dla najmłodszych!
Składniki dla 4 porcji:
- Płatki owsiane - 200 g
- Banan - 300 g (3 średnie sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Mleko 3,2% - 150 ml (pół szklanki)
- Czekolada gorzka - 100 g
- Proszek do pieczenia - 5 g
- Olej rzepakowy - 120 ml
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść płatki owsiane, wlej mleko, dodaj jajka i proszek do pieczenia, zblenduj.
- Obierz banana ze skórki i dodaj do reszty składników, rozdrobnij.
- Posiekaj gorzką czekoladę i dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj łyżką ciasto na placki.
- Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Komentarz dietetyka
Placki bananowe dla dzieci to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Placki są także zasobne w białko pochodzenia zwierzęcego będące białkiem pełnowartościowym. Placki są bardzo zdrowe i bez dodatku cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny