Placki bananowe bez mleka
Opublikowano: 09.02.2022 r.
Banany, płatki owsiane, jajka i kakaowy proszek to główne składniki tych placków bananowych bez mleka. Idealne dla każdego, kto chce spróbować czegoś słodkiego i zdrowego, nie używając tradycyjnego mleka. Wiórki kokosowe dodają chrupkości i kokosowego smaku, a odrobina oleju rzepakowego sprawia, że placki są delikatnie wilgotne.
Składniki dla 5 porcji:
- Banan - 400 g (4 średnie sztuki)
- Płatki owsiane - 300 g
- Jajko - 3 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Mleczko kokosowe - 100 ml
- Wiórki kokosowe - 120 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Obierz banany ze skórki, umieść je w misce.
- Dodaj do miski płatki owsiane, mleczko kokosowe, jajka, kakao i zblenduj.
- Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj partiami ciasto na placki.
- Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Placki bananowe bez mleka są bardzo zdrowe. Mają dużą zawartość błonnika pokarmowego i są nisko kaloryczne. Placki mają niski indeks glikemiczny i dobrze sprawdzą się w diecie diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny