Placki bananowe bez mąki
![Placki bananowe bez mąki Bezglutenowe placki bananowe na talerzu.](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/55/5543/main-l_l.webp)
Opublikowano: 09.02.2022 r.
Średnie banany, płatki owsiane i jajka – to trio, które sprawia, że te placki są wyjątkowe. Bez mąki, ale za to z kakao i ksylitolem, są idealnie słodkie i pełne smaku. Dodatek jogurtu greckiego i malin sprawia, że są puszyste i soczyste. Gotuj zdrowo i smacznie!
Składniki dla 5 porcji:
- Płatki owsiane - 300 g
- Banan - 400 g (4 średnie sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 50 g
- Jogurt grecki pełnotłusty - 400 g
- Maliny - 400 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść banana bez skórki, płatki owsiane, jajka i zblenduj.
- Dodaj kakao i ksylitol, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i nakładaj łyżką porcjami ciasto.
- Smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
- Placuszki podawaj udekorowane jogurtem greckim oraz malinami.
Komentarz dietetyka
Placki bananowe bez mąki to bardzo dobre źródło naturalnie występujących cukrów owocowych. Nie powinniśmy spożywać zbyt dużej ilości owoców w naszej diecie, gdyż fruktoza w nich zawarta może powodować stłuszczenie wątroby.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny