Placki bananowe bez jajek
Opublikowano: 08.02.2022 r.
Banan, płatki owsiane i mleko - te trzy składniki to podstawa wyjątkowo prostych placków bananowych bez jajek! Do tego dodasz proszek do pieczenia oraz olej rzepakowy, i masz gotowy zestaw na pyszne, zdrowe śniadanie albo przekąskę. Prosty przepis, który smakuje świetnie i jest szybki w przygotowaniu!
Składniki dla 5 porcji:
- Banan - 400 g (4 średnie sztuki)
- Płatki owsiane - 250 g
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 30 g
- Olej rzepakowy - 120 ml
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, blender, miska
Przepis krok po kroku
- Obierz banan ze skóry, umieść go w misce.
- Dodaj płatki owsiane, mleko, miód i proszek do pieczenia.
- Zblenduj do powstania gładkiej masy.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj ciasto na placki.
- Smaż po 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu.
Komentarz dietetyka
Placki bananowe bez jajek to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny