Placek ze słonecznikiem
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Słonecznik łuskany, śmietanka kremowa 36% i jajka to główni bohaterowie tego przepisu na placek ze słonecznikiem. Do tego dodamy trochę mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej oraz odrobinę proszku do pieczenia. Całość uzupełni cukier zwykły i puder. To prosty, ale pyszny sposób na domowe wypieki, który zachwyci każdego.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 45 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Cukier puder - 40 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 40 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 60 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
- Śmietankę ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem.
- Zmieszaj ją z masłem orzechowym do połączenia składników.
- Biszkopt podziel na 2 części i przełóż je kremem.
- Ciasto udekoruj słonecznikiem.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny