Placek ze śliwkami na oleju
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, cukier, proszek do pieczenia i oczywiście śliwki – to kluczowe elementy naszego placka ze śliwkami na oleju. Ten prosty, ale pyszny deser łączy w sobie delikatność ciasta z soczystością śliwek, tworząc wspaniałą całość, którą z pewnością polubisz.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 190 ml
- Cukier - 230 g (3/4 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Śliwki - 600 g (40 sztuk)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Usuń ze śliwek pestki i podziel je na połówki.
- Jajka i cukier utrzyj na puszystą masę.
- Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej ją przez sito do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj ciasto.
- Dodaj olej i dokładnie wymieszaj ciasto.
- Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ułóż śliwki.
- Piecz w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.