Placek z rabarbarem i budyniem

Opublikowano: 22.05.2025 r.
Rabarbar, budyń, mąka pszenna i masło to główne składniki placka, który po prostu rozpływa się w ustach. Świeży rabarbar dodaje przyjemnej kwaskowatości, a kremowy budyń nadaje mu jedwabistą konsystencję. Całość dopełnia chrupiące ciasto z mąki pszennej i masła. To połączenie smaków i tekstur tworzy ciepły i domowy deser.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (3 łyżki)
- Cukier - 250 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Rabarbar - 500 g
- Budyń (proszek) - 160 g (2 opakowania)
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, miska, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Z mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia, cukru (200 g), cukru waniliowego, zimnego masła oraz żółtek zagniatamy kruche ciasto do jednolitej konsystencji.
- Z masy formujemy kulę, którą dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą wykładamy dno blaszki. Spód nakłuwamy widelcem.
- Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na mleku i z dodatkiem cukru (50 g).
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części.
- Owoce układamy na spód, a następnie ciepły budyń. Górę ciasta zdobimy kruszonką przygotowaną z drugiej części ciasta.
- Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk