Placek z puree z dyni
Opublikowano: 14.09.2024 r.
Puree z dyni, jajka, mąka pszenna i cukier trzcinowy - to podstawa naszego placka z puree z dyni. Do tego dodamy trochę masła, szczyptę cynamonu i kawałek świeżego imbiru. Wychodzi pyszny, aromatyczny placek, idealny na chłodne dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Cukier - 60 g
- Masło - 50 g
- Jajko - 3 szt.
- Puree z dyni - 400 g (2 szklanki)
- Cukier trzcinowy - 60 g
- Cynamon - 2 g (szczypta)
- Imbir korzeń - 5 g (kawałek)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
- Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozcieraj palcami lub użyj miksera, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
- Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
- W dużej misce wymieszaj puree z dyni, brązowy cukier, jajka, śmietanę kremówkę oraz przyprawy. Mieszaj, aż masa będzie jednolita.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni na grubość około 0,5 cm.
- Przełóż ciasto do formy do tarty (ok. 23 cm średnicy) i dociśnij do brzegów.
- Wylej nadzienie dyniowe na przygotowane ciasto.
- Upiecz placek w piekarniku przez 45 minut w 180 st.C.
Komentarz dietetyka
Zamiast puree z dyni możesz użyć tartej dynie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk