Placek z kabaczka
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, jajka i cukinia - to składniki potrzebne do tego pysznego placka z kabaczka. Puszyste ciasto z delikatnym smakiem cukinii świetnie sprawdzi się na deser czy przekąskę, gdy masz ochotę na coś domowego. Placka z kabaczka robi się łatwo i szybko, a efekt jest naprawdę smaczny!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Cukier - 150 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukinia - 600 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Kabaczek obierz i zetrzyj na tarce.
- Kabaczek przełóż na sitko i odstaw na 15 minut, po tym czasie odciśnij ją nieco z nadmiaru wody.
- Do dużej miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem na gładką masę.
- Do masy dodawaj powoli olej.
- Do całości przesiej mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszaj.
- Na sam koniec wsyp delikatnie kabaczek, zamieszaj łyżką.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży udział cukru prostego nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny