Placek z dyni
Opublikowano: 03.02.2023 r.
Dynia, olej rzepakowy, mąka pszenna, cukier i jajka to główne składniki, które sprawią, że twój placek z dyni będzie pyszny i puszysty. Połączenie delikatnej dyni z lekkim olejem oraz jajkami zapewnia idealną konsystencję, a słodycz cukru i mąki pszennej dopełnia całość, tworząc niesamowity deser na jesienne dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Dynia - 350 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Cukier - 220 g
- Mąka pszenna typ 500 - 320 g
- Soda oczyszczona - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, skórka z cytryny, cynamon, aromat waniliowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, miska, tortownica 22 cm
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik na 170 st. C (góra-dół) i wyłóż papier do tortownicy.
- Obierz dynię i zetrzyj ją na drobnych oczkach tarki. Odsącz z nadmiaru soku.
- W misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli. Mają zmienić kolor na jasny i stać się puszyste.
- Dodaj olej i krótko zmiksuj.
- Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy. Miksuj do połączenia składników.
- Do masy dodaj dynię, łyżeczkę cynamonu, kilka kropli aromatu waniliowego oraz skórkę startą z jednej cytryny. Wymieszaj łyżką.
- Masę przełóż do foremki i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut (do suchego patyczka).
Komentarz dietetyka
Dynia zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Dostarcza też błonnik. Jest lekkostrawna. Ma działanie moczopędne.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości