Placek z cukinii na słodko

Opublikowano: 30.07.2025 r.
Cukinia, jajka i jogurt grecki – to trio, które stoi za rewelacyjnym plackiem z cukinii na słodko. Dodatek mąki pszennej, cukru wanilinowego i odrobiny proszku do pieczenia sprawia, że placek jest delikatnie puszysty i nieziemsko aromatyczny. Całość dopełnia kilka kropel oleju rzepakowego, który zapewnia idealną konsystencję ciasta.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 600 g
- Jajko - 2 szt.
- Jogurt grecki pełnotłusty - 40 g
- Mąka pszenna typ 500 - 75 g
- Cukier wanilinowy - 12 g
- Proszek do pieczenia - 2 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, miska, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Miąższ owiń ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru wody.
- W dużej misce umieść wszystkie składniki (prócz oleju) i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj przygotowane ciasto łyżką i wykładaj na rozgrzany tłuszcz.
- Smaż z obu stron, aż placuszki będą rumiane.
- Placuszki przekładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Komentarz dietetyka
Cukinia to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk