Placek z borówkami
Opublikowano: 28.05.2022 r.
Ok, słuchajcie, mamy tu mąkę tortową, jajka, olej rzepakowy i słodkie borówki amerykańskie. To są główne składniki placka, który zachwyci Was swoim smakiem. Dodajemy jeszcze odrobinę cukru i proszku do pieczenia, żeby ciasto było puszyste. Idealny deser na leniwe popołudnie albo szybki smakołyk na weekend.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Jajko - 5 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżka)
- Borówka amerykańska - 500 g (2 szklanki)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Cukier wsyp do miski, wbij jajka i utrzyj.
- Następnie stopniowo wlewaj olej rzepakowy, wciąż mieszając.
- Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia, połącz wszystkie składniki.
- Tak przygotowane ciasto przelej do formy i dodaj owoce.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Borówki możesz zamienić na dowolne owoce, śmiało możesz zdecydować się na maliny czy truskawki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk