Placek z agrestem

Opublikowano: 03.07.2025 r.
Masło, cukier, mąka pszenna i jajka - to właśnie one tworzą bazę na pyszny placek z agrestem, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Placki owocowe to smak dzieciństwa, a kwaśny agrest w połączeniu z delikatną, maślaną strukturą ciasta i delikatnie słodką nutą cukru pudru, sprawiają, że nie można się mu oprzeć.
Składniki dla 10 porcji:
- Agrest - 300 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 150 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier puder - 30 g
- Przyprawy - skórka z cytryny, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
- Agrest umyj, oczyść z szypułek i obtocz w odrobinie mąki.
- Do miski przełóż masło pokrojone w kostkę i utrzyj je z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Następnie do masy dodawaj naprzemiennie jajko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę ciągle mieszaj.
- Gdy wykorzystasz już wszystkie jajka oraz mąkę do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Składniki dokładnie przemieszaj.
- Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrówna je i na jego wierzchu równomiernie ułóż agrest.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Placek z agrestem to doskonała propozycja na pyszny deser. Agrest stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny