Placek ucierany ze śliwkami
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Masło, cukier trzcinowy, jajka i oczywiście śliwki – to kluczowe składniki placka, który rozpływa się w ustach. Delikatne ciasto ucierane na bazie mąki pszennej i mleka 1,5%, zwieńczone soczystymi śliwkami, tworzy prawdziwą ucztę smaków.
Składniki dla 9 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Cukier trzcinowy - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 1,5% - 30 ml (3 łyżki)
- Śliwki - 500 g
- Przyprawy - sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w garnku i pozostaw do ostygnięcia.
- Jajka ubij z cukrem trzcinowy i cukrem waniliowym. Dodaj szczyptę soli.
- Do ubitych jajek dodaj roztopione, ostudzone masło. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Całość dokładnie wymieszaj i dolej niewielką ilość mleka.
- Powstałą masę zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Blachę nasmaruj odrobiną masła i wylej ciasto.
- Na powierzchni ciasta ułóż przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki.
- Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Zamiast cukru możesz wybrać jego substytut np. stewia lub erytrytol.
~ Oliwia Gawron, dietetyk