Placek ucierany z truskawkami

Opublikowano: 14.05.2025 r.
Jajka, cukier, olej rzepakowy, mleko, mąka i oczywiście truskawki – to składniki, które tworzą prosty i pyszny placek ucierany. Coś dla miłośników słodkości z owocowym akcentem. Drobny cukier i cukier wanilinowy dodają ciastu słodyczy, a truskawki nadają niesamowity smak i soczystość.
Składniki dla 15 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier drobny - 150 g
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Truskawki - 600 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, szpatułka, blacha do pieczenia 23x33
Przepis krok po kroku
- Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i ubij przy pomocy miksera na najwyższych obrotach na sztywną masę (około 10-15 minut ubijania).
- Następnie jednolitym strumieniem do masy wlej olej, a następnie mleko nie przerywając miksowania.
- Do masy przesiej mąkę oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę przy pomocy szpatułki.
- Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj je i ułóż na wierzchu umyte truskawki przekrojone na pół.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Placek ucierany z truskawkami to doskonała propozycja na pyszny deser. Truskawki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny