Placek ucierany z jabłkami
Opublikowano: 19.01.2025 r.
Aromatyczny placek ucierany z jabłkami zachwyci każdego, kto spróbuje tego połączenia delikatnej słodyczy i owocowej świeżości. Odkryj przepis, który sprawi, że Twoja kuchnia wypełni się cudownym zapachem i smakiem tradycji!
Składniki dla 8 porcji:
- Masło - 250 g
- Cukier - 150 g
- Jajko - 5 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier wanilinowy - 5 g
- Proszek do pieczenia - 6 g
- Jabłko - 800 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera z cukrem na jasną masę.
- Następnie dodawaj po jednym jajku. Powstanie dosyć gęsta masa.
- Dodaj mąkę pszenną, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj na małych obrotach lub wymieszaj za pomocą łyżki, jedynie do momentu połączenia się składników.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
- Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie wysyp jabłka, lekko wbij je w ciasto.
- Piecz przez około 35-40 minut w temp. 190 st. C.
- Po upieczeniu posyp lekko cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny