Placek salceson

Opublikowano: 14.07.2025 r.
Mąka pszenna, jajka i jabłka to główne składniki placka salceson, który kryje w sobie nutę orzechów włoskich i delikatną słodycz ksylitolu. Do tego dochodzi kakao, które nadaje całości wyrazisty smak. Jogurt naturalny sprawia, że ciasto jest wilgotne, a olej rzepakowy gwarantuje zdrowe tłuszcze.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 70 ml (7 łyżek)
- Jogurt naturalny 2% - 150 g (1 opakowanie)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 50 g (5 łyżek)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Jabłko - 800 g (4 sztuki)
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garści)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x30 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i całość miksuj przez 1-2 minuty.
- Do masy dodaj jogurt i olej, wymieszaj.
- Dodaj sypkie składniki i dokładnie zmiksuj.
- Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki, orzechy drobno posiekaj.
- Jabłka i orzechy dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy i piecz ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Komentarz dietetyka
Dzięki zamianie cukru na ksylitol ciasto ma mniejszy indeks glikemiczny i kaloryczność.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk