Placek po węgiersku z kurczakiem
Opublikowano: 17.01.2025 r.
Placki ziemniaczane są chrupiące, a soczysty kurczak w towarzystwie kolorowych papryk i aromatycznych przypraw zanurzony w pomidorowym sosie tworzy niesamowite danie, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Papryka żółta - 150 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 60 ml
- Natka pietruszki - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, ręcznik papierowy, patelnia głęboka, duży talerz
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki i jedną cebulę obierz, następnie zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.
- Do masy dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej część oleju i smaż na nim placki ziemniaczane z dwóch stron do zarumienienia.
- Placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Mięso również pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso, cebulę oraz paprykę. Składniki dopraw solą, pieprzem, połową łyżeczki papryki słodkiej oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Całość podlej odrobiną wody (ćwierć szklanki), dodaj pomidory z puszki i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Gotowanie powinno trwać około 20 minut.
- Ugotowany gulasz zdejmij z ognia, dodaj do niego jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki dokładnie wmieszaj.
- Placki podawaj z przygotowanym gulaszem na ciepło (najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu).
Komentarz dietetyka
Placek po węgiersku z kurczakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Gulasz drobiowy wykorzystany do przygotowania placków to doskonała opcja na włączenie do diety większej ilości warzyw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny