Placek po węgiersku
Opublikowano: 17.05.2021 r.
Ziemniaki, szynka wieprzowa i papryka czerwona – te składniki tworzą podstawę pysznego placka po węgiersku. Wyobraź sobie chrupiący placek ziemniaczany, na którym króluje aromatyczna mieszanka mięsa, papryki i przypraw, a wszystko to w towarzystwie koncentratu pomidorowego i bulionu warzywnego. Idealne danie na chłodne dni!
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 1500 g
- Jajko - 2 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 80 g (4 łyżki)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Szynka wieprzowa surowa - 700 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Papryka czerwona - 480 g (2 szt)
- Pieczarki - 150 g (8 szt)
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 75 ml (5 łyżek)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej jedną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej mięso pokrojone w kostkę. Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodaj posiekane drobno ząbki czosnku i zamieszaj.
- Marchew umyj i obierz, pokrój w talarki. Papryki pokrój w dużą kostkę. Warzywa dodaj do garnka i podsmaż przez 7 minut.
- Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do garnka. Podsmaż przez minutę i całość zalej bulionem. Dopraw solą pieprzem i gotuj przez 60 minut na małym ogniu, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i kminek.
- Do szklanki wlej odrobinę sosu i dodaj jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszaj dokładnie i dodaj do garnka z gulaszem. Zamieszaj i poczekaj do zagotowania.
- Do dużej miski zetrzyj ziemniaki i cebulę. Wbij jajka i dopraw, solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Dodaj skrobię i dobrze wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką duży placek. Smaż z każdej strony, by był rumiany.
- Gotowe placki podawaj z sosem.
Komentarz dietetyka
To danie nie będzie dobrym wyborem dla osób na diecie lekkostrawnej. Warto pamiętać, że potrawy zawierające czerwone mięso powinny gościć w naszym menu maksymalnie dwa razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny