Placek po meksykańsku
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Mięso mielone wołowe, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, fasola czerwona i passata pomidorowa – to główne składniki placka po meksykańsku. Połączenie tych elementów tworzy smakowitą kompozycję, której bazą są ziemniaki i cebula. Ten placek to prawdziwa meksykańska uczta na talerzu!
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Cebula - 180 g (2 sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (2 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Mięso mielone wołowe - 450 g
- Papryka czerwona - 120 g (1/2 sztuki)
- Kukurydza konserwowa - 100 g (1/2 puszki)
- Fasola czerwona - 100 g (1/2 puszki)
- Passata pomidorowa - 230 g (1 szklanka)
- Czosnek - 31 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Jedną cebulę i paprykę pokrój w kostkę. I podsmaż razem na patelni z rozgrzaną łyżką oleju.
- Dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni.
- Dodaj passatę oraz odcedzone na sitku kukurydzę i fasolę. Dodaj po łyżeczce kminku, pieprzu ziołowego i słodkiej papryki oraz pół łyżeczki ostrej papryki. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Ziemniaki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce do dużej miski.
- Następnie zetrzyj jedną cebulę do ziemniaków i przełóż na sitko, by chwilę je odcedzić z płynu.
- Przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę i pół łyżeczki soli i dobrze wymieszaj.
- Na dużą patelnię wlej olej i wykładaj po dwie łyżki ciasta, formując duży placek. Smaż z obu stron, aż się zarumieni.
- Gdy placki są gotowe, wyłóż je na talerz i na każdym rozłóż ciepły sos meksykański.
- Smacznego!
Komentarz dietetyka
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk