Placek po cygańsku
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Ziemniaki, jajka, mięso mielone i cebula – to główne składniki placka po cygańsku, który zachwyca smakiem i aromatem. Danie wzbogacają pomidory z puszki i śmietana, nadając mu wyjątkowy charakter. Wszystko razem tworzy pyszny, sycący placek, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g (10 średnich sztuk)
- Jajko - 2 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Mięso mielone wieprzowe - 800 g
- Pomidory w puszce - 800 g (2 małe puszki)
- Olej rzepakowy - 600 ml
- Śmietana 18% - 300 g
- Natka pietruszki - 40 g (2 małe pęczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- 250 g cebuli obierz z łupiny i posiekaj drobno.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i smaż przez 5-7 minut.
- Dodaj na patelnię pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej 150 ml wody i duś pod przykryciem przez 30 minut.
- Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Obierz 150 g cebuli i zetrzyj razem z ziemniakami.
- Dodaj do ziemniaków jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz ziołowy, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki.
- Placki podawaj na dużym talerzu z gulaszem i śmietaną kwaśną, całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Placek po cygańsku to danie zawierające sporą ilość kalorii. Placek nie zawiera glutenu, więc mogą go spożywać osoby chorujące na celiakię. Danie zawiera sporą ilość białka zwierzęcego i dużą ilość błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny