Placek dyniowy
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Dynia, jajka, cukier i mąka – to tylko kilka kluczowych składników, które sprawiają, że ten placek dyniowy jest nie do pobicia. Z dodatkiem oleju rzepakowego oraz odrobiny sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, zyskuje wspaniałą konsystencję. Idealny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i stworzenie aromatycznego, wilgotnego placka.
Składniki dla 10 porcji:
- Dynia - 500 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 300 g
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Przyprawy - cynamon, przyprawa do piernika
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Dynie umyj, obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce jarzynowej o cienkich oczkach.
- Do miski wbij jajka i zmiksuj je na gładką masę z dodatkiem cukru.
- Następnie dodaj mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, opakowanie przyprawy do piernika oraz odrobinę cynamonu.
- Składniki zmiksuj na gładką masę.
- Następnie do masy dodaj startą dynię i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Masę przelej do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
- Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Placek dyniowy to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Placek na bazie dyni zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny