Placek czeski

Opublikowano: 17.10.2022 r.
Szykuj mąkę pszenną, masło i miód, bo to właśnie te składniki nadają Czeskim Plackom wyjątkowy smak. Do tego jajka, cukier, soda oczyszczona oraz mleko i kasza manna tworzą bazę, która w połączeniu z powidłami śliwkowymi daje prawdziwy czeski smak. Idealny do popołudniowej herbaty czy kawy!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 300 g (1 i 1/2 kostki)
- Miód - 20 g (2 łyżki)
- Cukier - 70 g (3/4 szklanki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Kasza manna - 60 g (6 łyżek)
- Cukier puder - 250 g (1 szklanka)
- Powidła śliwkowe - 200 g (1 słoiczek)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mąkę i sodę przesiej przez sito, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło (1/2 kostki), dodaj cukier, wbij jajka i miód.
- Wyrób ciasto i podziel na 4 równe części.
- Kawałki ciasta rozwałkuj i upiecz w piecu przez 10 minut w 180 st. C.
- Kaszkę mannę ugotuj na mleku i odstaw do ostygnięcia.
- Resztę masła utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj stopniowo kaszę mannę.
- Upieczone i ostudzone ciasto ułóż na stole i przełóż je przygotowanym kremem oraz powidłami.
- Odstaw ciasto na kilka godzin lub całą dobę, aby zrobiło się wilgotne.
Komentarz dietetyka
Zamiast powideł możesz użyć dowolnego dżemu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk