Pizzerka
Opublikowano: 01.04.2023 r.
Jeśli masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie pysznego, to koniecznie weź mąkę, świeże drożdże, ciepłe mleko, pieczarki, cebulę i oczywiście ser gouda. To są główne składniki naszej pizzerki, która jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Wszystko to składa się na smakowity kąsek, idealny na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 225 g
- Drożdże świeże - 20 g
- Mleko 2% - 20 ml (ciepłe)
- Cukier - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Śmietana 18% - 30 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Ser gouda - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, wałek, blaszka do pieczenia, szklanka
Przepis krok po kroku
- Pieczarki i cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej połowę oleju i przesmaż na nim cebulę oraz pieczarki. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Przesmażone pieczarki z cebulą przełóż do miseczki i pozostaw do wystudzenia.
- Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem oraz cukrem w szklance.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej płaską łyżeczkę soli, jajko, śmietanę, pozostały olej oraz drożdże. Ze składników zagnieć elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i za pomocą szklanki wykrawaj z niego krążki.
- Na każdy krążek nałóż porcję pieczarek i posyp je bazylią, ziołami prowansalskimi oraz papryką w proszku.
- Pizzerki ułóż na blaszce do pieczenia.
- Pizzerki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
- Pod koniec pieczenia pizzerki posyp serem startym na grubych oczkach tarki i piecz, aż ser się rozpuści.
- Upieczone pizzerki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Komentarz dietetyka
Pizzerka z pieczarkami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Pizzerka świetnie sprawdzi się jako posiłek na podróż lub do pracy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny