Pizzerinki z ciasta francuskiego
Opublikowano: 27.12.2021 r.
Oto pyszne mini pizzerinki z ciasta francuskiego! Podstawa to gotowe ciasto francuskie, które pokryjemy aromatycznym koncentratem pomidorowym, roztopioną mozzarellą, smażonymi pieczarkami i soczystą szynką wiejską. Idealne na szybką przekąskę czy imprezowy hit!
Składniki dla 15 porcji:
- Ciasto francuskie - 375 g (1 opakowanie)
- Koncentrat pomidorowy - 200 g
- Ser Mozzarella - 200 g (1 kula)
- Pieczarki - 120 g (2 garści)
- Szynka wiejska - 200 g
- Przyprawy - majeranek, oregano
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie rozłóż na stole i wytnij koła za pomocą większej szklanki.
- Posmaruj koncentratem pomidorowym.
- Dodaj drobno pokrojone pieczarki i szynkę.
- Na samym końcu dodaj plastry mozzarelli, posyp oregano i ziołami prowansalskimi.
- Piecz pizzerki w piekarniku 180 stopni, do momentu rozpuszczenia sera około 10 minut.
Komentarz dietetyka
Mini pizza ze zdrowymi dodatkami to idealny pomysł na szybką przekąskę w gronie przyjaciół.
~ Oliwia Gawron, dietetyk