Pizzerinki
Opublikowano: 21.04.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, drożdże, przecier pomidorowy, ser Mozzarella i plasterki szynki wiejskiej – to kluczowe składniki naszych pysznych pizzerinek! Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym sosem pomidorowym, ciągnącym się serem i soczystą szynką tworzy miniaturową wersję klasycznej pizzy, idealną na szybkie przekąski czy spotkania z przyjaciółmi.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 195 g (1,5 szklanki)
- Mleko 2% - 120 ml (0,5 szklanki)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Drożdże świeże - 20 g (1/4 opakowania)
- Przecier pomidorowy bez soli - 75 g (5 łyżek)
- Ser Mozzarella - 100 g (3/4 opakowania)
- Pieczarki - 60 g (4 szt)
- Szynka wiejska - 80 g (4 plasterki)
- Przyprawy - sól, tymianek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj odrobinę soli. Mleko lekko podgrzej i dodaj drożdże, wsyp cukier i dobrze wymieszaj. Dodaj drożdże do miski z mąką i dobrze wyrób ręką. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie, ciasto podziel na 6 części.
- Z każdego kawałka uformuj placek. Nałóż na każdy odrobinę przecieru pomidorowego i posyp ziołami.
- Pieczarki obierz i pokrój w plastry, szynkę pokrój w małe paseczki, a ser zetrzyj a tarce. Wszystkie składniki poukładaj na pizzerinki.
- Blachę piekarnika przykryj papierem do pieczenia, przełóż do niego pizzerinki i piecz w nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.