Pizza ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta
Opublikowano: 23.05.2021 r.
Szpinak, sos czosnkowy, łosoś wędzony i ser feta to główne bohaterowie tej pizzy. Aromatyczny łosoś wędzony spotyka się ze świeżym szpinakiem, a wszystko dopełnia intensywny czosnkowy sos. Na wierzchu rozpuszczający się ser feta dodaje kremowej konsystencji i charakterystycznego smaku. Przepis łączy te składniki na chrupiącym cieście z nutą parmezanu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Drożdże świeże - 20 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cukier - 3 g
- Śmietana 12% - 100 g
- Majonez light - 30 g
- Łosoś wędzony - 100 g
- Szpinak - 200 g
- Ser Feta - 150 g
- Ser parmezan - 50 g
- Masło klarowane - 5 g
- Czosnek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, miseczka, blacha do pizzy
Przepis krok po kroku
- Zacznij od zrobienia ciasta drożdżowego. Świeże drożdże rozkrusz do malutkiej miseczki. Zasyp je cukrem oraz zalej 150 g bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody. Dodaj także olej. Trzeba dodać tyle mąki, by konsystencja zaczynu była podobna do gęstego jogurtu. Zaczyn przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na około 25 minut.
- W tym czasie do dużej miski wsyp resztę mąki oraz pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Gdy minie 25 minut zaczyn dodaj do mąki. Zacznij wyrabiać ciasto i rób to tak długo aż już nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto trzeba odstawić ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę.
- Gdy ciasto rośnie na patelni na maśle podsmaż szpinak przez 5 minut - ma zmięknąć.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
- Ser feta pokrój w kosteczkę, parmezan zetrzyj na tarce a łososia porwij na mniejsze kawałki.
- Gdy minie godzina wyrastania pizzy na stolnicę wyłóż ciasto i podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na 2 placki. Wyłóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj spody sosem czosnkowym. Wyłóż szpinak, łososia, ser feta i parmezan po całości. Piecz pizzę około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
- Gotową pizzę podziel na kawałki.
Komentarz dietetyka
Łosoś wędzony i ser feta zawierają dużą ilość soli - osoby z nadciśnieniem powinny ograniczyć ilość. Mąka pszenna, z której wykonana jest pizza ma wysoki indeks glikemiczny i mniej błonnika niż mąka razowa. Zjedzenie takiej pizzy z umiarem jest ok.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości