Pizza ze szpinakiem, kurczakiem, serem żółtym i pomidorkami

Opublikowano: 10.03.2025 r.
Piersi kurczaka, świeży szpinak, żółty ser tylżycki i soczyste pomidorki koktajlowe to kombinacja, która tworzy pyszną i sycącą pizzę. Kurczak nadaje mięsną teksturę, szpinak świeżość, a ser i pomidorki dopełniają smakowite doznania. Razem tworzą one idealne danie na każdą okazję.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 320 g
- Drożdże świeże - 30 g
- Cukier - 3 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Pieczarki - 150 g
- Cebula - 200 g
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Ketchup - 80 g
- Ser tylżycki - 150 g
- Szpinak - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pizzy
Przepis krok po kroku
- Najpierw trzeba przygotować ciasto. Do dużej miski dodaj drożdże pokruszone rękami. Dorzuć cukier, łyżkę mąki i około 125 g ciepłej wody. Wymieszaj składniki i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Kurczaka pokrój w niewielką kostkę, wymieszaj z przyprawą do kurczaka. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w pół plastry. Na 10 g oleju usmaż pokrojone mięso. Po 5 minutach dodaj warzywa i smaż kolejne 5 minut. Na końcu dodaj szpinak i duś do zmięknięcia liści (około 3 minuty).
- Do rozczynu dodaj resztę mąki, 55 g ciepłej wody, 30 g oleju, łyżeczkę bazylii i soli. Wymieszaj dokładnie dłońmi ciasto i wyrabiaj tak długo, by ciasto nie kleiło się do rąk. Odstaw ciasto w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 35 minut.
- Pomidorki przekrój na pół. Zetrzyj ser na tarce.
- Gdy ciasto podrośnie wyłóż je na stolnicę. Zrób 2 placki i rozwałkuj je wałkiem. Wyłóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zrób dziurki widelcem w kilku miejscach. Posmaruj placki ketchupem. Wyłóż dodatki i posyp serem żółtym. Wstaw go rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i piecz około 20 minut.
- Gotową pizzę podziel na kawałki.
Komentarz dietetyka
Dzięki dodatkowi kurczaka w daniu jest zapewnione źródło białka. Poza tym posiłek taki nie należy do niskokalorycznych. Mąka pszenna ma wysoki indeks glikemiczny, więc warto mieć to na uwadze.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości