Pizza z tuńczykiem

Opublikowano: 27.09.2021 r.
Drożdże świeże, mąka pszenna, puszka tuńczyka w oleju, czerwona i zielona papryka – to podstawa przepisu na smakowitą pizzę z tuńczykiem. Przygotowanie idealnej pizzy zaczyna się od odpowiedniego ciasta z wykorzystaniem drożdży i mąki, a kończy na soczystym tuńczyku i kolorowej papryce, które nadają wyjątkowy smak i aromat.
Składniki dla 2 porcji:
- Drożdże świeże - 15 g
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (2 łyżki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 200 g (8 łyżek)
- Tuńczyk w oleju - 120 g (1 puszka)
- Papryka czerwona - 120 g (pół szt)
- Papryka zielona - 120 g (pół szt)
- Oliwki czarne - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, wałek stalowy
Przepis krok po kroku
- Utrzyj w misce drożdże ze szczyptą cukru. Całość odstaw na 10 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, wlej drożdże i olej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrób podziel na 2 części i rozwałkuj je odrobinę.
- W miseczce zmieszaj przecier z solą, pieprzem i ziołami. Powstałym sosem wysmaruj oba blaty pizzy.
- Paprykę i oliwki pokrój, a tuńczyka rozdrobnij widelcem. Składniki poukładaj na obu kawałkach ciasta.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i piecz w nim obie pizze w 250 stopniach przez 12-15 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na posiłek, dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny