Pizza z tortilli
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Tortilla pełnoziarnista, ser Mozzarella, szynka parmeńska i pieczarki to główne składniki tej prostej i pysznej pizzy z tortilli. Całość dopełnia przecier pomidorowy bez soli, czerwona cebula i rukola. Nie zapomnij dodać świeżej bazylii i pomidorów koktajlowych dla pełni smaku!
Składniki dla 4 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 20 g (1 sztuka)
- Ser Mozzarella - 150 g (1 opakowanie)
- Szynka parmeńska - 200 g
- Pieczarki - 200 g (2 garści)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 100 g
- Rukola - 20 g (1 garść)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (1 garść)
- Bazylia świeża - 3 g (1 garść)
- Przyprawy - oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Tortillę posmaruj przecierem pomidorowym i posyp oregano. Dodaj garść rukoli.
- Cebulę pokrój w pióra, pieczarki przekrój na pół i dodaj na tortillę z przecierem pomidorowym.
- Następnie ułóż plastry szynki parmeńskiej i dodaj ser mozzarella pokrojony w plastry lub starty na tarce.
- Na samym końcu dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Pizzę upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Jeśli masz możliwość ustaw termoobieg.
- Gotową pizzę posyp świeżą bazylią.
Komentarz dietetyka
Możesz także przygotować danie w wersji bezglutenowej. Wybierając tortillę bez glutenu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk