Pizza z szynką parmeńską
Opublikowano: 28.09.2021 r.
Ser Mozzarella, szynka parmeńska, pomidory koktajlowe, rukola i parmezan – to kluczowe składniki przepisu na pizzę z szynką parmeńską. Cienkie, chrupiące ciasto, świeże pomidory i aromatyczny czosnek tworzą idealną bazę dla delikatnej szynki, wyrazistego parmezanu i soczystych pomidorków koktajlowych, a świeża rukola dodaje całości wyjątkowego sznytu.
Składniki dla 7 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Drożdże świeże - 50 g
- Cukier - 20 g (2 łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Pomidory w puszce - 200 g
- Ser Mozzarella - 200 g
- Szynka parmeńska - 100 g
- Rukola - 80 g
- Ser parmezan - 30 g
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Czosnek - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pizzy
Przepis krok po kroku
- Przygotuj ciasto na pizzę. Przygotuj zaczyn: 100 ml ciepłej wody wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami, odstaw na 10 minut. Na blat przesiej mąkę pszenną, dodaj 150 ml wody, sól, oliwę z oliwek i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj na wielkość blachy.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim ciasto.
- Pomidory w puszce wymieszaj z oliwą i drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, posmaruj nimi ciasto, na sos ułóż kawałki mozzarelli, dopraw oregano i zetrzyj na wierzch parmezan.
- Piecz w nagrzanym do 270 stopni piekarniku przez 10-12 minut, aż pizza się zarumieni.
- Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i ułóż na nią rukolę, plastry szynki i pokrojone pomidorki koktajlowe, dopraw świeżo mielony pieprzem.
Komentarz dietetyka
Domowa pizza jest wyrobem mniej kalorycznym niż pizza gotowa ze sklepu. Pizza z restauracji też nie zawsze bywa najzdrowszym daniem. Jeśli jesteś na diecie przygotuj pizzę w domu masz wpływ na ilość sera położonego na pizzy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny