Pizza z rukolą
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Ser mozzarella, szynka parmeńska, pomidory koktajlowe i rukola to kluczowe elementy tej pysznej pizzy. Na chrupiącym cieście z mąki pszennej, zrobionym na bazie świeżych drożdży, znajdziesz aromatyczny przecier pomidorowy, a całość zwieńcza soczysta rukola i delikatna mozzarella. Idealne połączenie świeżości i smaków!
Składniki dla 1 porcji:
- Drożdże świeże - 10 g
- Cukier - 2 g (dwie szczypty)
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Sól - 3 g (pół łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 50 g (5 łyżek)
- Szynka parmeńska - 30 g (2 plastry)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (1 garść)
- Rukola - 60 g (2 garście)
- Ser Mozzarella - 60 g (2 plastry)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania rozczynu.
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 75 ml), dodaj łyżkę mąki, cukier, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.
- Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj sól i wyrośnięty rozczyn.
- Zagniataj całość rękami, ok. 5 min.
- Dodaj oliwę i zagniataj ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, dokładnie przez kolejne 15-20 min, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na placek.
- Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą i ułóż plastry szynki.
- Piecz w piekarniku ok. 15 min.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą i dodaj pokrojone pomidorki.