Pizza z patelni
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Mąka pszenna, oliwa z oliwek, ser Mozzarella i salami – to właśnie te składniki sprawiają, że pizza z patelni smakuje obłędnie. Z prostych składników, które prawdopodobnie masz już w kuchni, wyczarujesz pyszną pizzę, nie używając nawet piekarnika. Smak soczystych pomidorów, ciągnącej się Mozzarelli i aromatycznego salami wręcz uzależnia.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g (2 szklanki + 6 łyżeczk)
- Oliwa z oliwek - 36 ml (3 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 2 g (0,5 łyżeczki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 60 g (0,25 szklanki)
- Ser Mozzarella - 62 g (0,5 kulki)
- Pieczarki - 100 g
- Salami popularne - 50 g (około 5 dużych plasterków)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska, patelnia z pokrywką
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej dużą szczyptę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek i proszek do pieczenia.
- Do mąki dolewaj partami niepełną szklankę wody.
- Gdy składniki się połączą przełóż ciasto na blat lub stolnicę i zagnieć.
- Ciasto przełóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 10-15 minut aby odpoczęło.
- Kiedy ciasto będzie odpoczywać pokrój pieczarki, salami i zetrzyj mozzarellę na tarce.
- W naczyniu połącz przecier pomidorowy z 1 łyżką oliwy z oliwek, szczyptą soli, pieprzu i oregano.
- Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na wielkość patelni.
- Ciasto przełóż na rozgrzaną patelnie. Podpiecz z jednej strony przez 2-3 minuty aż będzie rumiane i przełóż na drugą stronę.
- Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, połóż pieczarki, salami i posyp 1/3 sera.
- Na patelnię połóż pokrywkę, zmniejsz ogień i trzymaj do moment aż ser się roztopi.