Pizza z mikrofali
Opublikowano: 08.03.2024 r.
Ser mozzarella, szynka parmeńska i rukola to klucz do ekspresowej pizzy z mikrofali. Cienkie ciasto z mąki, podkręcone proszkiem do pieczenia i mlekiem, a potem obficie posmarowane passatą pomidorową. Na wierzch ląduje mozzarella, kilka plastrów szynki parmeńskiej i dwie garści świeżej rukoli.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka do pizzy typ 00 - 40 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 3 g (1 szczypta)
- Mleko 2% - 40 ml (2 łyżki)
- Passata pomidorowa - 160 g
- Ser Mozzarella - 125 g (1 kostka)
- Szynka parmeńska - 80 g (4 plastry)
- Rukola - 40 g (2 garści)
- Przyprawy - oregano, bazylia, zioła prowansalskie, bazylia świeża, przyprawa do pizzy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka mikrofalowa
Przepis krok po kroku
- Mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko wymieszaj razem w misce.
- Przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1,5-2 cm.
- Podziurkuj wierzch ciasta widelcem i wstaw do mikrofalówki na 40-60 sekund na najwyższej mocy.
- Dodaj dodatki i ponownie wstaw do mikrofalówki na 40-60 sekund do rozpuszczenia sera.
Komentarz dietetyka
Do pizzy warto dodawać produkty będące źródłem białka i zdrowego tłuszczu, aby obniżyć ładunek glikemiczny potrawy.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk