Pizza z mąki orkiszowej
Opublikowano: 19.01.2022 r.
Pommarne Puszki, drożdże i 500 gramów mąki orkiszowej to podstawa naszej pizzy. Do tego dodajemy 200 gramów delikatnej szynki parmeńskiej i warstwę ciągnącej mozzarelli. Na wierzch rukola dla chrupkości. Wszystko skropione oliwą z oliwek.
Składniki dla 4 porcji:
- Pomidory w puszce - 230 g
- Drożdże świeże - 40 g
- Mąka orkiszowa - 500 g
- Szynka parmeńska - 200 g
- Rukola - 50 g
- Oliwa z oliwek - 70 ml (7 łyżek stołowych)
- Ser Mozzarella - 300 g
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pizzy
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, sól, suszone pomidory z chili i oliwę z oliwek, zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny pod przykryciem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj cienko.
- Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pomidory w puszce wymieszaj z oliwą, dodaj czosnek i dopraw solą.
- Posmaruj pomidorami ciasto.
- Porwij mozzarellę i ułóż na pizzy.
- Piecz w nagrzanym do 250 stopni C piekarniku przez około 10 minut.
- Wyjmij pizzę z piekarnika, posyp rukolą i ułóż na niej plastry szynki parmeńskiej.
Komentarz dietetyka
Pizza z mąki orkiszowej to świetne źródło błonnika pokarmowego oraz wielu składników mineralnych. Pizza domowa zawiera mniej kalorii niż sklepowe lub restauracyjne wyroby. Pizza orkiszowa ma niski indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny