Pizza z kurczakiem

Opublikowano: 07.07.2025 r.
Mozzarella, piersi kurczaka i świeże pieczarki – to trio, które nada Twojej pizzy wyjątkowy smak. Bazę tworzy puszyste ciasto na bazie drożdży, a całość dopełniają świeże pomidory i aromatyczna passata pomidorowa. To idealne połączenie składników, które wprowadzi do kuchni odrobinę włoskiego klimatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Drożdże suche - 7 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Sól - 3 g
- Passata pomidorowa - 50 g
- Ser Mozzarella - 50 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g
- Pieczarki - 80 g
- Pomidor - 170 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Z mąki, drożdży, oliwy, soli i 150 ml ciepłej wody wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wcześniej zamarynowaną pierś z kurczaka pokrój na małe paseczki. Smaż na rozgrzanej oliwie i odstaw do wystygnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasta formuj z niego okrągły placek i pokryj go passatą pomidorową. Pieczarki i pomidora umyj i oczyść, pokrój w plasterki.
- Następnie ułóż dodatki na placku: starty na tarce ser mozzarella, pieczarki, pomidor. Na sam wierzch układamy kawałki kurczaka.
- Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C.
- Po wyjęciu z pieca posyp oregano.
Komentarz dietetyka
Ta opcja ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie sprawdzi się w diecie osób z cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny