Pizza z krewetkami
Opublikowano: 19.12.2022 r.
Krewetki, ser mozzarella light, świeży szpinak i soczyste pomidory koktajlowe - to kombinacja, która przeniesie cię prosto nad morze. Soczyste krewetki idealnie komponują się z delikatnym serem i aromatycznym przecierem pomidorowym, a świeży szpinak dodaje całości niepowtarzalnego smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 150 g
- Sól - 2 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Drożdże świeże - 10 g
- Krewetki - 400 g
- Ser mozzarella light - 250 g
- Szpinak - 100 g
- Pomidory koktajlowe - 400 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Przed przygotowaniem ciasta odmroź krewetki, przekrój je wzdłuż i przypraw według uznania.
- Następnie przygotuj ciasto. Świeże drożdże rozpuść w lekko ciepłej wodzie. Następnie dokładnie wymieszaj z mąką, solą i olejem.
- Wyrośnięte ciasto rozciągnij na całej blaszce i ponakłuwaj widelcem. Następnie odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, nałóż krewetki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Całość posyp startym serem mozzarella. Piecz w piekarniku przez około 15 minut w 230 st. C.
- Po wyjęciu pizzy z piekarnika nałóż szpinak i posyp oregano.