Pizza z kalafiora
Opublikowano: 22.11.2021 r.
Kalafior, ser parmezan i jedno jajko - tak, to naprawdę wystarczy, żeby zrobić pyszne ciasto na pizzę z kalafiora. Proste składniki, które razem tworzą niesamowity, chrupiący spód. To idealna opcja dla tych, którzy chcą nieco odchudzić swoją ulubioną potrawę, bez rezygnowania z jej smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 500 g (pół szt)
- Ser parmezan - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender
Przepis krok po kroku
- Kalafior podziel na różyczki, przełóż do dużego garnka i zalej wodą.
- Dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości.
- Kalafior odcedź i ostudź.
- Następnie zblenduj na gładką masę.
- Do kalafiora dodaj jajko, sól i starty parmezan.
- Całość dokładnie wymieszaj i wyrób.
- Blachę piekarnika pokryj papierem do pieczenia i wyłóż na niej ciasto.
- Całość ugnieć rękami, by tworzyło dość cienki okrąg.
- Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To zdrowsza alternatywa dla klasycznej wersji.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny