Pizza z jajkiem sadzonym i boczkiem
Opublikowano: 19.11.2021 r.
Drożdże, mąka pszenna, boczek wędzony, jajko, ser gouda, ketchup – to podstawa tej wyjątkowej pizzy. Wyobraź sobie chrupiące ciasto, aromatyczny boczek, roztopiony ser i to wszystko zwieńczone jajkiem sadzonym na wierzchu. Do tego trochę ketchupu dla smaku. To nie jest zwykła pizza, to prawdziwa uczta!
Składniki dla 4 porcji:
- Drożdże prasowane - 25 g
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier - 6 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Ser gouda - 200 g
- Ketchup - 100 g
- Kukurydza konserwowa - 75 g
- Ogórek kiszony - 100 g
- Oliwki czarne - 50 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Przyprawy - sól, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, patelnia
Przepis krok po kroku
- Do małej miski wlej 140 ml bardzo ciepłej wody. Dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Odłóż na około 15 minut, by zaczyn lekko podrósł.
- Do dużej miski wsyp mąkę, sól oraz dodaj olej. Jak zaczyn podrośnie dodaj go do reszty składników i zagnieć ciasto rękami. Ciasto powinno być elastyczne i powinno z łatwością odchodzić od rąk.
- Przykryj miskę z ciastem ścierką i pozostaw na 30 minut do rośnięcia.
- Po upłynięciu tego czasu nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem.
- Na stolnicy rozwałkuj okrągły placek na pizzę.
- Boczek pokrój w kostkę lub plastry. Usmaż na patelni razem z cebulą.
- Ciasto na pizzę posmaruj ketchupem i posyp bazylią.
- Posyp ciasto niewielką ilością startego sera.
- Wyłóż wszystkie składniki.
- Posyp resztą sera.
- Wstaw pizzę do piekarnika i piecz 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij pizzę i wbij na środek jajko (uważaj, by nie uszkodzić żółtka).
- Piecz kolejne 6 minut (najlepiej do momentu, w którym białko będzie ścięte).
- Smacznego.
Komentarz dietetyka
Pizza z jajkiem sadzonym zawiera wszystkie makroskładniki: węglowodany, białka i tłuszcze. By zmniejszyć ilość kwasów tłuszczowych nasyconych poleca się zastosować zamienniki.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości